31 aug. 2012

TRANSLATION

Hi Planet Earth!

You don´t speak Swedish?!
Remeber the translation gadget on the right side of my starting page.
You will find a lot of different languages. Hopefully yours aswell!

Det kan bli för mycket...

"Gå i väggen"





Vi använder oss ibland lite lättvindigt med uttryck som ovanstående eller "Utbränd". Några dagar av huvudvärk eller för många aktiviteter är inte utbrändhet, inte något vi kan skratta åt över en kaffekopp.

Jag gick igenom detta 2001 och tyvärr har jag kommit i samma situation igen under 2012. Sorgen och tröttheten är enorm och dessutom känns det fortfarande lite skamligt att inte alltid vara stark, kreativ och aldrig tvivla på sin egen kraft....

Men jag gjorde det; tvivlade på min egen kraft och vågade inte visa det som gjorde så ont och som hindrade mig från att leva det liv jag önskade. Inte var det min önskan att inte kunna ta vilket arbete som helst, att vara känslig för stressiga arbeten och ändå försöka förklara bort det med något annat....värk eller "jag är inte uppdaterad" när sanningen var att jag inte längre hade KRAFT! Min fritid gick åt till att sova och försöka laga lite mat, läsa, promenera och meditera för att klara vardagen. Men det var ytterst få som visste hur det verkligen stod till. Jag kunde bara anförtro en enda människa hela sanningen.

Till sist förstod jag att jag nog aldrig mer kommer att arbeta heltid; jag har inte kraften kvar. Kanske något projektjobb i bästa fall. Det var en oerhörd sorg att inse det. Att förstå att det inte skulle hjälpa hur mycket jag än ansträngde mig....eller rättare; då skulle det absolut inte fungera utan bli ännu sämre. 

Det kändes konstigt att förstå att min ålder nu var en fördel för mig. Jag skulle kunna ta ut pension. Flytta och ge mig själv en period där jag får göra det jag älskar mest på den plats jag älskar mest. Vakna på morgonen och veta att jag har gjort allt vad samhället krävt av mig och jag fick betala dyrt i form av två utmattningsdepressioner. Men också veta att det finns en ekonomisk grundtrygghet, att solen skiner, havet är varmt och på marknaden kan jag köpa goda nyttiga råvaror och laga min middag i lugn och ro. Jag ska sitta på min veranda och se solnedgången i havet och bada i månskenet.



Om du tillhör dem som inte tror eller vill tro på utmattningsdepression eller utbrändhet; läs nedanstående artikel.

Utmattningssyndrom (utbrändhet)

Utmattningssyndrom, utbrändhet, kan man få efter långvarig utmattning eller psykosocial påfrestning. Det kan ge både psykiska och fysiska symtom, som värk i axlar, nacke och rygg, sömnproblem, koncentrationssvårigheter och ångest. Har du problem med stress eller sjukdomar kopplade till stress ska du kontakta din husläkare eller företagshälsovården.
Utmattningssyndrom uppstår ofta som reaktion på långvarig stress. Vi klarar för det mesta av att hantera stress om vi bara får tillräcklig tid för återhämtning. Om denna balans mellan stress och återhämtning under en längre tid inte fungerar börjar kroppen sända ut signaler om att stressnivån är för hög. Med tiden blir man tröttare och risken är stor för fysisk och psykisk utmattning.
Utmattningssyndrom kopplas ibland till situationen på ens arbetsplats. Men även andra påfrestningar kan vara utlösande, till exempel långvarig arbetslöshet eller svårigheter i privatlivet.

Symtom på utmattningssyndrom

Utmattningssyndrom ger både fysiska och psykiska symtom. Vanligen har insjuknandet föregåtts av ett eller flera stressrelaterade besvär under en längre period, exempelvis:
  • fysiska symtom såsom värk, hjärtklappning, mag-tarmbesvär, yrsel, ljudkänslighet
  • sömnstörning
  • känslomässig labilitet eller irritabilitet
  • nedsatt förmåga att hantera krav eller göra saker under tidspress
  • koncentrationssvårigheter eller minnesstörning
  • påtaglig kroppslig svaghet eller uttröttbarhet som inte går att vila upp sig ifrån.
Själva insjuknandet kommer ofta smygande, men kan ibland vara dramatiskt då man upplever att man går in i väggen. Man kan då plötsligt få svårt att orientera sig, svårt att göra vanliga saker som till exempel att låsa upp en dörr, bli förvirrad, känna stark ångest och få svår yrsel.
När ens prestationsförmåga försämras är det lätt att känna sig misslyckad, få skuld- och skamkänslor och bli nedstämd. Man blir känslomässigt utmattad och överkänslig för all slags stress. Fortsätter tillståndet blir ångestattacker vanliga. Nedstämdheten och de depressiva symtomen kan utveckas till depression.

Förebygga utmattningssyndrom

Ta regelbundna pauser i arbetet och i andra aktiviteter varje dag. Perioder med hög stress behöver följas av ledighet med tillräcklig tid för återhämtning. Var uppmärksam på hur du mår. Ju tidigare du lägger märke till de stressrelaterade besvären desto snabbare kan du hejda att de blir värre.
Tala med dina arbetskamrater om vad ni kan göra för att förbättra arbetsmiljön. Diskutera med dina närstående om hur du kan förändra förhållandena hemma och på fritiden.
Det här kan du göra för att minska din stress:
  • Ta tid till återhämtning. Detta behöver inte bara vara vila utan kan också innebära att man motionerar eller umgås med familj och vänner.
  • Öva på att säga nej till saker. Gör det klart och tydligt, utan onödiga förklaringar.
  • Försök att få avlastning. Våga be om hjälp.
  • Ät på regelbundna tider.
  • Sov tillräckligt. De flesta vuxna behöver mellan sju och åtta timmars sömn för att fungera bra under dagen.
  • Rör på dig regelbundet. En halvtimmes promenad om dagen är en bra grund.
  • Träna sinnet enligt mindfulness-metoden för att förebygga, lindra och hantera stress.
  • Minska onödigt sittande vid datorn.
  • Stäng av mobiltelefonen, speciellt när du åker kommunalt eller kör bil.